A gyűjtőkémény az egymás feletti lakások égéstermékének elvezetésére szolgál. A turbó gyűjtőkémények anyaga jellemzően kerámia (Schiedel, Leier, stb.). Az utóbbi, mintegy 15-20 évben építették őket, a helytakarékosság érdekében, és magas füstgázhőmérsékletű turbós kazánokat csatlakoztattak rájuk. A működési elvük megegyezik a hagyományos gravitációs kéményekével, ahol a huzat hatására távozik az égéstermék. A kerámia béléstestet veszi körbe hézagosan a könnyűbeton köpenyelem, ahonnan a kazánok az égéshez szükséges levegőt be tudják szívni. A turbó gyűjtőkémények nem túlnyomás állóak (jelölésük: GZHG), ezért az égéstermék elvezető kerámia cső, illetve az égési levegőt szállító hézag közé úgynevezett kiegyenlítő nyílást kellett kialakítani, a túlnyomás elkerülése érdekében.

A kondenzációs kazánok égéstermékének a hőmérséklete nagyon alacsony, ezért az ilyen kéményből nem tud maradéktalanul távozni. Az ilyen kazánok csatlakoztatása esetén, a levegő oldalra is kerülhet égéstermék, ami kazánleállásokhoz, rosszabb esetben az égéstermék lakásokba való bejutásához vezethet.

Egyes kazánforgalmazók a füstgáz hőmérsékletének emelésével, a kazán átprogramozásával igyekeznek alkalmassá tenni készüléküket a csatlakoztathatóságra, ennek kockázatát nagyrészt a felhasználóra hárítva. A fizika törvényeit viszont nem lehet megváltoztatni. Minden egyes Co fok emelés a füstgázhőmérsékleten, azt jelenti, hogy az a hő már a felhasználó számára nem hasznosul, az a kéménybe távozik. Végső soron drágán kap egy rossz hatásfokú készüléket, meglehetősen nagy kockázatot vállalva, hiszen a kémény eredeti kialakítása nem erre készült, a kényes egyensúly felborulhat.

A problémamentes hosszútávú működést csak a meglévő gyűjtőkémény túlnyomásossá alakítása jelenti. A KREA K2+ túlnyomásos rendszer  minden eleme olyan, hogy az átalakítást követően alkalmassá válik a kémény kondenzációs gázkazánok csatlakoztatására, a többi meglévő turbós kazán kötelező lecserélése nélkül, vegyesen üzemelve is.

A Magyar Kéménygyártó Kft. által gyártott nemesacél KREA K2+ rendszer bevizsgált, engedéllyel rendelkező technológia (ÉMI), gyakorlott kivitelezők építik, és már több ezren elégedetten használják

Irány a turbogyujto.hu